Informatie scholen

Teddyberenziekenhuis Nijmegen 2005

| Home | Foto's | Wat is het teddyberenziekenhuis? | Informatie studenten | Informatie scholen | Sponsoren | Contactgegevens TBH commissie | Laatste nieuws | Links

Hier staat de informatie voor leraren die met hun klas naar het teddyberenziekhuis gaan. Te vinden is hoe de dag eruit gaat zien, de locatie en tips voor een eventuele voorbereiding van de kleuters op het bezoek in het ziekenhuis.

Hoe ziet de dag zelf eruit?

Op maandag en dinsdag 23 en 24 mei zullen er zo'n 460 kleuters met hun teddybeer langskomen in het Teddyberenziekenhuis.

Zodra de klas in de wachtkamer zit worden de kleuters door de studenten meegenomen voor hun ronde door het ziekenhuis. Iedere student neemt twee kleuters mee, dit is voor de kleuters minder eng en ze zullen zo gemakkelijker praten en meer aan het bezoek hebben.

In de wachtruimte krijgen de kleuter een glaasje drinken en een koekje. Er zullen spelletjes, boekjes en tekenmateriaal aanwezig zijn en er zal een televisie met teddyberen-tekenfilms zijn. Ook loopt er iemand rond in een berenpak. Dus als de kleuters even moeten wachten zullen ze zich geen moment vervelen.

Eerst gaan ze met de student naar de spreekkamer. Hier wordt door middel van een gesprek nagegaan wat de beer mankeert en zal de student ook wat onderzoek bij de beer kunnen verrichten. Denk hierbij aan het meten van de bloeddruk, het luisteren naar de hartslag of het meten van de temperatuur. Dit zal ongeveer 10 minuten duren.

Vervolgens wordt het kind met de beer doorverwezen naar een van de behandelkamers, de dokter gaat hierbij natuurlijk mee. Afhankelijk van wat er met de beer aan de hand is worden er röntgenfotos gemaakt, pleisters geplakt, of gips aangebracht. Alle dingen die in een echt ziekenhuis ook zouden gebeuren. Dit duurt ook ongeveer 10 minuten.

Als de beer heel erg ziek is moet hij of zij geopereerd worden. De kinderen mogen dan meehelpen om de beer onder narcose te brengen en dragen daarbij ook echte mondkapjes en haarnetjes.

Als de beer geholpen is gaan de kinderen met hun berendokter naar de apotheek, waar ze een certificaat meekrijgen waar precies op staat door wie de beer is behandeld en wat de dokter heeft gedaan. Ook zullen de kinderen een tasje meekrijgen met wat kleine spulletjes.

Het bezoek aan het ziekenhuis duurt ongeveer drie kwartier.

kindenziekenhuis2.gif

De locatie

Het Teddyberenziekenhuis wordt gehouden het UMC St. Radboud in Nijmegen. Het kinderziekenhuis gaat eind mei verhuizen, de Radboudschool (waar de kinderen uit het ziekenhuis les krijgen) is al vanaf begin april verhuisd. De oude Radboudschool, een ruimte dichtbij de oude kinderafdeling, staat dus leeg en wij kunnen deze dus geheel omtoveren tot een klein ziekenhuisje, met een wachtkamer spreekkamers en behandelkamers.

Zodra u bij de hoofdingang van het ziekenhuis aankomt zult u door Brigitte (kleuterschoolcoördinator) worden ontvangen en met de  klas naar het Teddyberenziekenhuis worden begeleid.

Voor de ouders/begeleiders en de docenten is een aparte wachtruimte, waar ook de mogelijkheid is een kopje thee of koffie te drinken.

Voorbereiding

Om het bezoek aan het Teddyberenziekenhuis goed tot zijn recht te laten komen is het van belang dat kinderen reeds voorbereid zijn. Omdat wij het zeer waarderen dat leraren zich in willen zetten om een programma rond het thema ziek zijn en ziekenhuis te maken, hebben wij voor u hierover wat informatie verzameld.

Het gaat hier om tips, uiteraard staat het elke docent vrij om er iets mee te doen of niet.
 
  • Tips voor het maken van een ziekenhuishoek in de klas (ziekenhuishoek)
  • Boekentips (boekentips)
  • Informatie ter voorbereiding op het bezoek van een kind aan een ziekenhuis van de vereniging Kind en Ziekenhuis (Kind en Ziekenhuis)

 

Verder kunt u natuurlijk denken aan het volgende:

 

  • Een kringgesprek in de klas over wie wat weet in het ziekenhuis
  • Fotos of plaatjes laten rondgaan die iets met het thema ziekenhuis te maken hebben: spullen die men in het ziekenhuis gebruikt, dokters in witte jassen, etc.
  • Een ouder die arts, verpleegkundige, pedagoog, verzorgende zijn en in de klas iets willen vertellen over het ziekenhuis en ziek zijn.
  • Rollenspel doktertje spelen, eventueel begeleid met medisch materiaal, zoals plastic stethoscopen of een dokterskoffertje

Mocht u het leuk vinden om de kinderen van te voren een tekening of een knutstelwerkje m.b.t. het teddyberenziekenhuis te laten maken, hangen wij deze graag van te voren op!!

 

Mocht u nog vragen hebben horen wij dit natuurlijk graag! mailto:teddyberenziekenhuis@hotmail.com