Laatste nieuws

Teddyberenziekenhuis Nijmegen 2005

| Home | Foto's | Wat is het teddyberenziekenhuis? | Informatie studenten | Informatie scholen | Sponsoren | Contactgegevens TBH commissie | Laatste nieuws | Links

Op deze pagina zal binnenkort nieuws over het teddyberenziekenhuis 2005 vinden! Nu staan er nog krantenartikelen op van vorig jaar.

 
 
 

ZORG  

Sint Radboud behandelt 'zieke' knuffels

van onze zorgredactie
 

Wat doe je met een zieke knuffel? Die breng je naar de berendokter. Diverse ziekenhuizen in ons land richtten de afgelopen weken een speciale ruimte in waarin de 'zieke' knuffels konden worden onderzocht. Tevens werden er röntgenfoto's gemaakt,

pootjes gegipst, operaties uitgevoerd en verbanden aangelegd. De kinderen krijgen in de operatiekamers speciale jassen aan en mondkapjes op om hen een zo realistisch mogelijk beeld te geven van het ziekenhuis. De actie 'Met je knuffel naar de berendokter' is een initiatief van internationale geeskundestudenten, verenigd in International Federation of Medical Students Associations. De actie dient twee doelen. In de eerste plaats moet het de angst bij kinderen verminderen. De kleintjes zien het ziekenhuis vaak als een enge plek; ze voelen zich niet op hun gemak en weten vaak niet wat hun te gebeuren staat. In de tweede plaats leren medisch studenten zo omgaan met kinderen. Het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud in Nijmegen sloot de actie gisteren af. De 'Radboudschool' was hiervoor speciaal ingericht met wachtkamer, spreekkamers, operatiekamers, gipskamer, röntgenkamer en een apotheek.

 

Verschenen in SP!TS op woensdag 16 juni 2004

 
NIJMEGEN - Dat een ziekenhuis niet eng hoeft te zijn. Dat kinderen soms meer snappen dan je denkt. Dat ontdekten kleuters en studenten geneeskunde gisteren in het Teddyberenziekenhuis in het UMC St. - Radboud.

fotogelderlander.jpg

Ze hebben hun Winnie's en Konijnen onder de arm. Een van de 'doktoren' neemt de ruim dertig kleuters twee aan twee mee naar een spreekkamer voor onderzoek. "Hoe lang is jouw beer? Wat weegt hij en is 'ie al eerder in het ziekenhuis geweest?", vraagt de dokter, terwijl ze een meetlint van oor tot poot uitrolt.

Allergieën, de huidige klachten, alles komt aan bod. De stethoscoop kennen de kinderen al uit de klas. Op hun basisschool, de Buut, draait alles al drie weken om het thema 'ziek zijn'. Aanleiding is een project geleid door studenten geneeskunde, met een tweeledig doel: medestudenten kennis laten maken met kindergeneeskunde én bij kinderen angst wegnemen voor dokters en ziekenhuizen.

De Radboud School in het gelijknamige ziekenhuis is daarom voor een middag omgebouwd tot een miniziekenhuis, compleet met minipatiëntjes en mini-papa's en -mama's.

De bezorgde 'ouders' (gemiddelde leeftijd: vijf jaar) gaan helemaal op in hun rol. Met gespannen gezichtjes hangen ze boven de behandeltafels.

Beenbreuken en longen die hun beste tijd hebben gehad, worden 'vastgelegd' met een apparaat van karton dat er levensecht uitziet. De kinderen krijgen een prachtige print als röntgenfoto mee. Ter afsluiting ontvangt bovendien elke 'ouder' een certificaat waarop staat hoe de zieke heet, hoe de ouder heet, wat er aan mankeerde (Luuk: "Platgewalst. Door een truck") en wat de doktoren hebben gedaan om het leven van in dit geval Steven te redden (verbandje).

De kinderen vragen honderduit. Met gezichten even verhit als die van de kleuters beantwoorden de studenten al hun vragen.

"Zo, is-tie ook weer beter."

Verschenen in de Gelderlander op dinsdag 15 juni 2004

1 juni 2004
De kleurplaat voor de scholen komt niet op internet te staan, maar wordt via de email opgestuurd.
 

25 mei 2004
De inschrijving voor teddyberendokters op maandag 10 mei liep erg voorspoedig. De organisatie dacht minimaal een week nodig te hebben om de ruim 70 plaatsen op te vullen. Maar al in een half uur hadden zich genoeg teddyberendokters aangemeld en moesten er helaas een hoop teleurgesteld worden.

25 mei 2004
De trainingsavond was aanvankelijk gepland op donderdag 10 juni. Door organisatorische problemen is deze avond verzet naar woensdag 9 juni. Alle teddyberen dokters zijn hiervan op de hoogte gebracht. Het programma van de avond volgt.

10 mei 2004
Het kinderziekenhuis Nijmegen bestaat dit jaar 50 jaar. Daarom rijden er in Nijmegen bussen rond met teddyberen erop die gebruikt worden als gewoon openbaar bus vervoer. Omdat ons project goed pas in het kader van 50 jarig bestaan, kunnen enkele kinderen die naar het teddyberenziekenhuis komen vervoert worden in die bussen!! Verdere informatie volgt.

tbh_tranparent.gif